2015 m. kovo 29 d., sekmadienis

Pypkės iš Sukilėlių g. Klaipėdoje

     Sukilėlių gatvėje 2010 m. atlikus archeologinius kasinėjimus maždaug 300 m2 plote buvo rasta daug balto molio (kaolino) pypkių. Sklypas Sukilėlių g. 12 seniau buvo toje pačioje saloje, kaip ir Klaipėdos pilis. Jame atkastos pastato liekanos siekiančios 16-tą ar net 15-tą amžių. 17 a. pradžioje sklypas atsidūrė pilies gynybinių įtvirtinimų zonoje - gyventojai buvo iškelti, o sklype iškastas vienas iš gynybinių griovių. 18 a. pabaigoje, Klaipėdos pilis prarado savo strateginę svarbą, jos pastatai buvo parduoti, o gynybiniai įrenginiai pradėti naikinti. Sukilėlių g. pastatyta areštinė, kuri jau pažymėta 1784 m. plane. Paskutiniame 18 a. dešimtmetyje užpiltas ir sklype buvęs gynybinis griovys. Areštinės aplinkoje žemės paviršius buvo paaukštintas daugiau kaip metrą, o griovio vietoje supiltinis sluoksnis siekė daugiau kaip 3 metrus (1 pav.). Supiltame sluoksnyje buvo gausu įvairių buitinių atliekų, tame tarpe ir pypkių.
1 pav. Kanalas užpiltas 18 a. paskutiniame dešimtmetyje
Fig. 1. Canal filled at the last decade of 18 century
Greta buvusios areštinės pastato buvo atkasta ūkinė dėžė (2 pav.) su 19 a. pradžios šiukšlėmis, kurių tarpe taip pasitaikė kelios pypkės, reprezentuojančios kiek vėlesnį laikotarpį. Apie Klaipėdos pypkes informacijos kol kas nėra daug, todėl trumpai apie jas.  
2 pav. Ūkinė dėžė. 19 a. pradžia
Fig. 2. The garbage box. Early 19th century

     Pypkės - tai fabrikuose ir manufaktūrose masiškai gaminti molio dirbiniai, naudojant liejimo formeles. Kaolino pypkės pradėtos gaminti Anglijoje, tačiau pagrindiniu 17 a. kaolino pypkių gamybos centru tapo Goudos miestas Olandijoje, kuriame funkcionavo per šimtą manufaktūrų. Pypkių gamintojai savo dirbinius ženklindavo įspaudais ant pypkės kotelio, pentinėlio arba galvutės. 18 a. kaolino pypkių gamybos fabrikai atsirado ir Vokietijoje. Juose pypkes gamintos pagal olandiškus pavyzdžius, mėgdžiojant ne tik pypkių formą, bet ir ženklinimą.
     Pypkių ženklinimas leidžia identifikuoti gamintoją ir pagaminimo laiką. Tiesa, gamintojo ženklas dažnai būdavo spaudžiamas ant ilgo pypkės kandiklio, kuris dažniausiai randamas sutrupėjęs į daug dalių. Dėl šios priežasties sunku susieti kandiklio ženklinimą su konkrečia pypkės galvute. Sukilėlių g. rasta beveik 4,5 tūkstančio pypkių kandiklių fragmentų iš kurių 436 (beveik 10%) buvo su gamintojo ženklais arba ornamentuoti.
     Sprendžiant pagal Sukilėlių g. radinius, daugiausia pypkių buvo atgabenama iš Rostin miestelio Prūsijoje (dabar Roscin, Lenkija). Pypkių fabrikas buvo įkurtas 1753 metais vietinio žemvaldžio Colonel von Bredow. Nuo 1775 metų fabrikas priklausė pirkliui Isaak Salingre iš Ščecino. Rostino pypkės kopijavo olandiškų pypkių formą. Pentinėlio šone dažnai buvo įspaudžiamas skydas su šešiom žvaigždutėm, imituojantis Goudos miesto herbą. Pentinėlyje buvo įspaudžiami įvairūs ženklai, kurių reikšmė neaiški. Gali būti, kad jų funkcija tik dekoratyvinė, imituojanti olandiškų pypkių ženklus. Pypkių koteliai ženklinti įspaudais su užrašais FABRIQUE ROSTIN arba FABRIQUE ZUROSTIN.
3 pav. Rostino fabriko pypkių kandiklių ženklai
Fig. 3. Markings of clay pipes' stems of Rostin factory

     Sukilėlių g. pypkių radiniams buvo sudarytas darbinis katalogas, kuriame kandikliai parūšiuoti pagal spaudų ornamentika, kartu pateikiant ir radinių skaičius. Rostino pypkės daugiausia buvo ženklinamos dantytu ornamentu, kurio naudoti keli variantai (1 pav. R1 - R1g), taip pat langeliais (1 pav. R5, R5a). Kitaip ornamentuoti spaudai sutinkami rečiau. Be pateiktų lentelėje radinių, rasti dar 29 šio fabriko kandikliai tik su fragmentiškai išlikusiais užrašais, tai bendras jų skaičius yra 358, kas sudaro 82% visų ženklintų fragmentų.
4 pav. Weissensprig
 fabriko ženklai
Fig. 4. Weissenspring
 factory markings
Kitas pypkių fabrikas „Weissenspring“ veikė 1765-1835 metais Groß Lindow gyvenvietėje šalia Franfurto prie Oderio. Jame buvo gaminamos analogiškos pypkės kaip ir Rostin fabrike. Pypkės indentifikuotos tik pagal įspaudus koteliuose. Ženklinta spaudais su langelių ornamentu, rasti vos du spaudų variantai (pav. 4). Analogiškai ženklintų kandiklių teko matyti ir Vilniaus senamiesčio medžiagoje.
Olandijoje pypkių gamintojai kotelių ženklinimui skyrė mažiau dėmesio, nes savo ženklus spausdavo pypkių galvučių šonuose arba ant pentinėlio. Koteliai dažniausiai būdavo žymimi spaudais su dantukų ar taškelių ornamentais (5 pav. 1-4). Spauduose būdavo užrašytas gamintojo vardas ir pagaminimo vieta, pvz. "IN GOUDA". Pagal kotelių spaudus pavyko identifikuoti kelis gamintojus :  Barend van der Heijden 1790-? (tekstas „[B.V].D. HEYDE[N]“, pav. 5:4);  Hermanus van Keulen 1754-? (tekstas „A.V.KEULEN“, pav. 5:2); Bastian Overwesel (?) (tekstas „OVERWEZEL“, pav. 5:1,5). Nemažai spaudų užrašų yra neryškūs, perskaitomi tik fragmentiškai. Viso rasta 16 olandiškų pypkių ženklintų kotelių. Taip pat rasti keli koteliai su nenustatytų gamintojų ženklais - ant vieno įspausti inicialai „IS“ (pav. 5:6), ant kito sunkiai įskaitomas tekstas išilgai kandiklio (pav. 5:11). Taip pat rasta 12 ornamentuotų kotelių (pav. 5:7-10).
5 pav. Olandų (1-5) ir nenustatytų gamintojų pypkių koteliai
Fig. 5. Stems of clay pipes of Dutch (1-5) and unidentified manufacturers
   
     Pypkių galvutės paprastai rūšiuojamos pagal formą. Įvairiose šalyse sukurta daug joms skirtų tipologijų, net sunku kurią nors pasirinkti. Atrodo, kad geriausias sprendimas pasinaudoti olandų praktika  - suteikti galvučių formoms pavadinimus, atspindinčius pypkių formos ypatumus. Sukilėlių gatvėje dominavo taip vadinamos "kiaušinio" (oland. "ovoïde") formos galvutės. Tokios galvutės Olandijoje gamintos nuo 18 a. antrojo ketvirčio.
     Rostin ir Weissenspring pypkių fabrikuose ši galvutės forma buvo pagrindinė. Pentinėlio šone dažniausiai būdavo įspaudžiamas Goudos miesto herbą primenantis ženklas, greičiausiai siekiant parodyti, kad gaminių kokybė prilygsta olandiškiems pavyzdžiams. Pentino šonuose kartais būna iškilūs 1-3 taškai (primenantys Brailio raštą). Jų funkcija lieka neaiški.
6 pav. Pentinėlių ženklai ant "kiaušinio" formos pypkių
Fig. 6. Heel marks on "ovoïde" type pipe bowls
   
     Pentino pagrinduose daugiausia įspausti skaičių ir raidžių simboliai, taip pat simboliai, vaizduojantys gyvūnus, augalus, heraldikos motyvus ir kt. (pav. 6). Raidžių simboliai dažnai būna iš taškelių sudarytame apskritime arba užbrūkšniuotame fone.  Dalis ženklų išgraviruoti kruopščiai, nestokoja smulkių detalių. Dauguma ženklų pasitaikė po keletą kartų, daugiausia (17) rasta pypkių su "L" raide brūkšniuotame fone.
7 pav. Olandiškų ar jas imituojančių pypkių pentinų ženklai
Fig. 7. Heel marks of Dutch or Dutch like clay pipes
     Olandiškų pypkių galvutės nedaug kuo skiriasi nuo vokiškų, kai kurios jų kiek mažesnės, o molio masė pilkesnė. Pagal pentinų ženklus buvo nustatyti keli galimi Goudos pypkių gamintojai: ženklas „29“ su karūna - Dirk van der Valk, 1771-?; „BWB“ lapelių žiede - Bartholomeus de Pier, 1772-?; „E“ su karūna - Arij Carlier, 1748-?; „lelija“ - Hendrik Manshoofd, 1733 - 1770; „33“ -  Hendrik Nieuwland, 1736 -?. „L“ su karūna ir žvaigždute gali būti gerai žinomas Goudos prekės ženklas arba jo imitacija.
8 pav. Herbinės Rostino fabriko pypkės
Fig. 8. Clay pipes of Rosti factory with heraldic motifs

     Rostino pypkių fabrike gamintos ir herbinės pypkės. Rastos dvi pypkės papuoštos Prusijos herbu atlietos identiškose formose (8 pav.). Pentinėlių ženklai, vienok, skiriasi - vienoje pypkėje įspaustas Prūsijos herbas, kitoje - Dievo avinėlį primenantis simbolis. Analogiška pypkė yra rasta Žucevo (Rzucewo) mieste Lenkijoje, ten pentinėlio ženklas yra "21". Atrodo, kad šių pypkių kandikliai buvo ornamentuoti, ant jų išilgai užrašytas Rostino fabriko pavadinimas (tipas R4, pav. 4).
Herbinės pypkės gamintos tiek Olandijoje, tiek ir Anglijoje. Olandijoje buvo populiarios pypkes puoštos Oraniečių dvaro heraldiniais motyvais, tačiau jų galvučių forma ten kitokia. Labai panašių pypkiu rasta Augsburgo mieste Bavarijoje. Manoma, kad jos gamintos Olandijoje, nors neatmetama ir vokiškos kilmės galimybė.
9 pav. "Kuprotoji" galvutė
Fig. 9. "Kromkop" type bowl
10 pav. "Kuprotųjų" pypkių pentinėlių ženklai
Fig. 10. Heel marks of "kromkop" type pipes 






     Kita, gerokai rečiau sutinkama galvučių forma - vadinamosios "kuprotosios" (oland. "kromkop") galvutės (9 pav.). Ant šių galvučių pentinėlių šonų dažnai sutinkamas Goudos herbas ir/arba taškai. Pentinėlių ženklams naudoti vien raidžių simboliai be jokių pagražinimų. "Kuprotosios" pypkės, sudaro apie 5 % visų surastų galvučių. Tikėtina, kad jos gamintos kažkuriame Prūsijos fabrike.
      Dar viena grynai olandiška pypkių forma pavadinta „skiltelių“ (oland. „lobben“) terminu, nes primena nuluptą citrusinį vaisių (11 pav.). Gamintojo ženklai buvo spaudžiami galvučių šonuose. Sukilėlių g. rastos trys šios formos pypkių galvutės: viena turi „B“ su karūna ženklą, kuris priklausė Goudos meistrui  Bastiaan Overwesel (1737 - 1770). Kitoje įspausta raidelė "D" - greičiausiai Cornelis van Leeuwen (1778 -?) iš Goudos prekės ženklas. Trečiosios rastas tik fragmentas be ženklo.
11 pav. "Skiltelių" tipo olandiškos pykės
Fig. 11. "Lobben" type Dutch clay pipes
     Atskirą grupę sudaro Anglijoje gamintos pypkės kurios primena olandiškų "piltuvėlio" ("trechter") tipo pypkes (12 pav.). Rastos trys pypkės, kurių šone įspaustas ženklas "WM" su karūna taškučių apskritime (pav. 12:1) Ant jų pentinėlio šono buvo įspaudžiamas širdutės simbolis. Panašių pypkių yra rasta Gdanske (J. Dąbal 2013). Manoma, "WM" yra plačiai žinomos Anglijos pypkių gamintojų šeimos William Manby prekės ženklas. Tiesa, tokią pačią abreviatūrą naudojo ir žinomas Olandų pypkių gamintojas ir eksportuotojas Frans Verzijl (veikęs 1724-1785 m.).
Neryškų ženklą "WM" tik be apskritimo turi dar aštuonios pypkės (pav. 12:2). Šių pypkių galvučių forma panaši, tačiau jos kiek mažesnės, o pentinėlis neturi jokių ženklų. Pagal formą ir ženklą atrodo, kad šios pypkės gamintos Anglijoje, kur net šeši pypkių gamintojai naudojo inicialus "WM". Vienok negalima atmesti prielaidos, kad šios pypkės yra žinomų Eeuropos prekės ženklų kopijos pagamintos kur nors Vokietijoje.
12 pav. Angliškos pypkės su ženklu "WM"
Fig. 12. English clay pipes with "WM" mark
     Be paminėtų, rastos dar dvi fragmentiškai išlikusios "piltuvėlio" tipo pypkės. Vienos galvutės šone įspausta raidė "R", kitos galvutė be ženklų, tačiau yra kažkokie smulkūs simboliai pentinėlio šone. Apie jų kilmę kol kas nieko daugiau pasakyti neišeina.
13. pav. Įvairios kaolino (1-4) ir porceliano (5) pypkės
Fig. 13. Clay (1-4) and porcelain (5) pipes
     Kitų formų pypkių buvo nedaug. Rasta viena galvutė be pentino - "apvaliadugnė" ("rondbodem"),   (pav. 13:2), kurioje nebuvo įspausta jokių ženklų. Tris mažas pypkutes, taip pat be jokių ženklų, galima laikyti "piltuvėlio" formos atmainai (pav. 13:3). Tokios pypkutės labiau būdingos Anglijos gamintojams.
     Kaip minėta, absoliuti dauguma pypkių surinkta iš 18 pabaigos supiltinio grunto sluoksnio, kurie supilti pritaikant sklypą areštinės pastato statybai. Keletas pypkių rasta ūkinėje dėžėje,kuri buvo įkasta areštinės kieme (2. pav). Tai "skiltelių" tipo pypkė be jokių ženklų (pav. 13:1), fragmentiškai išlikusi pypkė su ūsuoto vyro veidu (pav. 13:4). Rasta ir viena porcelianinė pypkės galvutė, ant kurios raudonais dažais nupieštas peizažas su pastatu (pav. 13:5). Ūkinės dėžės turinys pagal fajanso radinius datuojamas 19 a. pirmaisiais dešimtmečiais. Dėžėje rastos šio laikotarpio pypkės, atrodo, gamintos Vokietijoje.
   
14 pav. Pypkė nudrožtu kandikliu
Fig. 14. Bowl with worked stem
     Apibendrinant galima konstatuoti, kad 18 a. pabaigoje Klaipėdos rūkoriai rinkdavosi kaolino pypkes. Trapios kaolino pypkės dažnai suduždavo, todėl miesto kultūriniuose sluoksniuose jų fragmentų randama gausiai. Pypkių paklausa buvo didelė ir nuolatinė, todėl prekyba jomis ir tabaku tapo svarbia verslo šaka. Pypkės nebuvo brangus daiktas, tačiau ne visuomet skubėta jas išmesti. Rasta viena pypkės galvutė su nulūžusiu kandikliu, kurio galiukas buvo  nudrožtas, pritaikant naujam kandikliui (14 pav.).
     Pagal radinius drąsiai galima teigti, kad pagrindinę Klaipėdos pypkių rinkos dalį (apie 80%) užėmė Rostin fabriko gaminiai, kurių kainos ir kokybės santykis, matyt, geriausiai atitiko Klaipėdiečių poreikius. Dar apie 10% užėmė Wissenspring fabrikas, gaminęs panašią produkciją. Likusią dalį sudarė iš tolimesnių kraštų atgabenti gaminiai. Tabako pirkliai iš Anglijos ir Olandijos kartu prekiaudavo ir kokybiškomis žinomų prekių ženklų pypkėmis, tačiau jų buvo parduodama palyginti nedaug, greičiausiai dėl aukštesnės kainos. 18 a. antroje pusėje Klaipėda buvo judrus uostas, į kurį atplaukdavo laivai iš daugelio Europos šalių. Tikėtina, kad uoste viešėję pirkliai, jūrininkai ir kiti svečiai retkarčiais sudaužydavo ir išmesdavo savo pypkes, todėl kultūriniuose sluoksniuose rastos pypkės ne visuomet reiškia tiesioginę prekyba jomis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą